دستگاه نورد ورق که به نورد رولینگ نیز شناخته می شود، موجب شکل دهی به انواع ورق های فلزی و تبدیل آن ها، به اشکال مختلفی مانند تخت، گرد، مخروطی و منحنی، در اندازه و ابعاد مختلف می شود. یکی از محصولاتی که از نورد ورق های فولادی به دست می آید، پروفیل ها هستند، که به عنوان یک محصول ثانویه فولادی به حساب می آیند. در این مقاله، قصد داریم تا شما را با مفهوم نورد ورق و پروفیل و هم چنین، انواع و کاربرد های هر کدام از آن ها آشنا کنیم. با ما، تا انتهای این مطلب همراه باشید.
همان طور که گفته شد، نورد ورق، روشی برای شکل دهی مواد دارای قابلیت موم رسانی، با شکل و ضخامت مختلف است. برخی از فلزات یا پلیمر ها، دارای ویژگی مومی شکل، یا تغییر پذیری ماهیت در دمای پایین هستند. عملکرد نورد ورق به گونه ای است که، بدون ایجاد تغییر در عرض مواد، موجب کاهش ضخامت و نیز افزایش طول آن می شود. از محصولاتی که با استفاده از فرآیند نورد ورق تولید می شوند، می توان به تیر آهن یا نبشی اشاره کرد. این محصولات، به دو روش گرم و سرد تولید و روانه بازار می شوند.
به طور کلی، نورد ورق دارای انواع مختلفی است، که با توجه به ویژگی ها و خصوصیات هر کدام، از آن ها برای انجام فعالیت های متنوعی استفاده خواهد شد. در ادامه، انواع مختلف نورد ورق را بررسی خواهیم کرد.
این نوع از نورد ورق، دارای میله ای است که از روی دو صفحه تخت عبور می کند. این صفحه های تخت، دارای شیار پیچ بوده و به همین دلیل، تولید پیچ، با سرعت و کیفیت زیادی انجام می شود.
در این نوع از نورد ورق، ماده بین دو غلطک داخلی و خارجی قرار داده شده و فشار وارده بر آن، از سمت دو غلطک، موجب کاهش ضخامت و افزایش شعاع ماده خواهد شد.
تولید تیرآهن به روش نورد ورق، به دلیل رسیدن به ابعاد دلخواه، در دو نوع سرد و گرم صورت می گیرد. به این صورت که، ابتدا شمش های فولادی درون کوره های نورد ورق قرار داده می شوند. بعد از آن، ماده تولید شده قفسه های غلطکی عبور کرده و در نهایت، شمش فولادی دچار تغییر می شود. تیرآهن هایی که با استفاده از روش نورد گرم تولید شده اند، انعطاف پذیری بالایی داشته و به همین دلیل، در صنعت ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرند. تیرآهن های تولید شده با روش نورد سرد نیز، به دلیل دوام و کیفیت زیاد، در سازه هایی که به تحمل بالای مصالح نیاز دارند، استفاده می شود.
در این مدل از نورد ورق، ورق های آلومینیومی از بین غلطک ها عبور کرده و انجام این کار، به دلیل وجود این غلطک ها، موجب کاهش ضخامت و افزایش طول محصول خواهد شد.
دستگاه هایی که در تولید نورد ورق از آن ها استفاده می شود، دارای اجزا و قطعات مختلفی مانند غلطک، قفسه، یاتاقان و محفظه نگه داری می باشند. در برخی موارد، می توان از دو غلطک برای انجام کار استفاده کرد. در نورد ورق فولادی، دو غلطک در جهت مخالف هم حرکت کرده که این امر، موجب کاهش ضخامت ماده می شود.
نورد ورق ها، کاربرد های مهم و اساسی در صنایع مختلف دارند. برخی از این کاربرد ها، عبارتند از:
• صنایع ساختمانی
• صنعت خودرو
• خطوط راه آهن
• ماشین آلات و تجهیزات صنعتی
• تهویه مطبوع
• تولید لوله
به طور کلی، قیمت نورد ورق با توجه به عوامل مختلفی، متفاوت است. برخی از این عوامل عبارتند از:
• رول های جانبی
• ظرفیت دستگاه
• نوسانات ارز و تورم
• جنس غلطک ها
به مقاطع تو خالی که از ورق های فولادی ساخته شده است، پروفیل می گویند که در صنایع مختلفی مانند ساختمان سازی، راه سازی و غیره کاربرد های فراوانی دارد. پروفیل ها، محصولات ثانویه فولادی به شمار می روند و به همین دلیل، قیمت ورق های فولادی بر قیمت پروفیل ها نیز تاثیر مستقیمی دارد. از موارد رایج پروفیل ها، می توان به قوطی ساختمان، قوطی مبلی، قوطی صنعتی و غیره اشاره کرد.
به طور کلی، پروفیل ها کاربرد های مختلفی در صنایع دارند، و می توان بر اساس نوع کاربردشان، در موارد مختلفی از صنعت از آن ها استفاده کرد. در ادامه، انواع پروفیل ها را از نظر کاربرد در صنایع بررسی می کنیم.
از این نوع پروفیل ها، در ساخت درب و پنجره یا نرده های راه پله و موارد دیگر استفاده می شود. پروفیل های ساختمانی، بر اساس نوع آلیاژ و جنس فلز، با هم متفاوت بوده و با توجه به نوع کاربرد، باید از آن ها استفاده کرد.
از این نوع پروفیل ها، در صنایع کوچک و بزرگ استفاده می شود. از کاربرد های مهم این پروفیل ها، مواردی مانند ساخت بدنه های خودرو، ساخت حفاظ و پل عابر پیاده، ساخت تجهیزات در صنعت پزشکی و غیره را می توان نام برد.
مدل کامپوزیتی پروفیل در مقایسه با مدل معمولی آن، از مقاومت بیشتری برخوردار بوده و به همین دلیل در مناطقی که، شرایط آب و هوایی موجب افزایش خوردگی می شود، استفاده از آن بسیار رایج است. داشتن ویژگی هایی مانند، طول عمر بالا و دوام پروفیل های کامپوزیتی موجب عملکرد بهتر و در نتیجه، افزایش مقاومت ساختمان در مقابل ارتعاشات می شود.
پروفیل ها، در انواع مختلفی تهیه و روانه بازار می شوند که با توجه به ویژگی های هر کدام، از آن ها در موارد مختلفی نیزاستفاده می شود. برخی از این کاربرد ها، عبارتند از:
• ساخت تجهیزات صنعت خودروسازی
• ساخت میز و پایه صندلی
• ساخت تجهیزات پزشکی مانند تخت بیمارستان، وسایل حمل بیمار و غیره
• صنعت ساختمان سازی و راه سازی
عوامل و فاکتور های زیادی در تعیین قیمت مشخص برای پروفیل ها موثر هستند. برخی از آن ها، عبارتند از:
• متراژ مورد نیاز پروفیل برای کاربرد های مختلف
• ضخامت پروفیل برای ساخت تجهیزات مورد نیاز
• جنس آلیاژ به کار رفته در مواد اولیه پروفیل
• نوع سطح مقطع پروفیل