EN
نورد ورق و پروفیل

رول ورق یکی از خدمات اسپاد صنعت می باشد، این شرکت مجهز به دستگاه رول ورق چهار غلطکه در ۲ سایز و ظرفیتهای مختلف آماده ارائه خدمات با بهترین کیفیت و کوتاه ترین زمان تولید می باشد. همواره تلاش ما پاسخ به نیاز بازار و ارائه خدمات فرمدهی ورق با بهترین کیفیت و کوتاه ترین زمان بوده است و سال ها بر روی پروژه های عظیم تجربه کسب کرده و و نقش برجسته ای در رول پلیت در تمام کشور داشته ایم.

 

ورق های فولادی جزء مهم ترین محصولات صنعتی هستند که به شکل های مختلفی تولید و روانه بازار می‌شوند. معمولاً این ورق ها در عملیاتی به روش رول فرمینگ ورق، فرم داده می شوند. از نظر ظاهری تغییراتی بر روی آن ها اعمال می شود. از آن جایی که برای ساخت پروفیل هایی مانند لوله از ورق های فولادی استفاده های گسترده می شود عملیات رول ورق بسیار حائز اهمیت خواهد بود. اما در این مطلب قصد داریم به این موضوع بپردازیم که عملیات رول ورق به چه نحوی انجام می شود و این اقدام چه تاثیری در کاربردهای ورق فولادی در صنایع مختلف دارد؟

رول ورق و کاربردهای آن

متریال اصلی برای تولید ورق فولادی، شمش فولاد است که با درجه خلوص و کیفیت های متفاوتی در اختیار صنعتگران قرار می گیرد. معمولاً در کارخانجات با اعمال یک سری تغییرات بر روی شمش فولادی آن را به شکل رول ورق درآورده و به بازار عرضه می کنند. فرایند رول کاری ورق باعث می شود تا این محصولات کاربردهای گسترده تری در صنایع مختلف داشته باشند. 
در واقع متقاضیان خرید می توانند با توجه به شرایط کار و نیاز خود فرم و شکل دلخواه ورق را به تولید کنندگان  سفارش داده و محصول را دقیقاً به همان صورت که درخواست کرده‌اند دریافت کنند. این موضوع، تحول بسیار زیادی در صنایع ایجاد کرده و هر واحد تولید کننده می تواند به شکلی بهینه از رول ورق تولید شده در ساخت محصولات مختلف استفاده کند. همین تغییر شکل و فرم ورق باعث می‌شود تا صنایعی همچون صنعت پتروشیمی، صنایع نفت و گاز، صنایع کشتی سازی، معماری و موارد بسیار دیگر از این محصول استفاده های متعددی داشته باشند. 

منظور از رول کاری ورق فولادی چیست؟

اگر بخواهیم توضیحی ساده از رول ورق ارائه کنیم، می توانیم بگوییم به عملیات خم کاری بر روی ورق فولادی که می توان آن را در عرض و ضخامت های متنوعی تهیه کرد، رول کاری ورق می گویند. به فرایند رول کاری ورق، شکل دهی ورق نیز می گویند. همانطور که از نام آن پیداست، در این فرایند شکل و فرم ورق تغییراتی خواهد داشت. 

در واقع زمانی که صنعتگران می خواهند یک ورق فولادی از شکل معمولی خود به شکلی خاص و منحصر به فرد تبدیل شود آن را تحت عملیات خم کاری قرار می دهند. پس این یک نوع فرم دهی به ورق فولادی است. یک توضیح دیگر برای رول فرمینگ وجود دارد که به عنوان توضیح علمی آن ارائه شده است. این توضیح علمی این گونه بیان می‌شود؛ عملیات  فرم دهی به نوارهای ورق فولادی که از نظر طولی در یک راستا قرار گرفته و موازی با خطوط خمش هستند. 
این عملیات توسط دستگاه‌های بخصوصی انجام می ‌شود و می بایست ناظرین، کنترل دقیقی بر روی فرآیند خم کاری و فرم دهی ورق ها داشته باشند. برای این منظور از قالب های از قبل آماده شده ای استفاده می شود که ورق ها برای تبدیل شدن به شکل و فرم دلخواه تولید کنندگان درون این قالب ها قرار می گیرند. ابتدا ورق های فلزی را بر روی شافت هایی که به کمک یاتاقان مهار شده‌ اند جایگذاری می کنند. در ادامه ورق ها با توجه به نوع قالبی که برای آن ها انتخاب شده و روش در نظر گرفته شده به شکل نهایی در می آیند. 

فرایند تولید رول ورق

پیش از هر چیزی بایستی بدانید که دستگاه هایی که برای تولید رول ورق مورد استفاده قرار می گیرند، انواع و اقسام گوناگونی دارند. در ساخت هر کدام از این دستگاه ها از تکنولوژی ها و فناوری های خاصی استفاده شده است. به همین جهت نتیجه نهایی کار برای هر کدام از آن ها متفاوت خواهد بود. رول ورق معمولاً توسط دستگاه سه غلطکه یا چهار غلطکه تولید می شود. 

غلطک ها با به حرکت درآوردن ورق ها به صورت طولی (جلو و عقب) و اعمال نیرو، آن ها را به شکل ها و فرم های مختلف در می آورند. اینکه چرا خم های ایجاد شده بر روی ورق ها متفاوت از یکدیگر هستند کاملاً به غلطک ها بستگی دارد. در واقع این فاصله و زاویه بین غلطک ها است که باعث می‌شود خم ایجاد شده بر روی ورق متنوع و متفاوت باشد.

این غلطک ها همچنین میزان ضخامت رول ورق تولید شده را تعیین می‌کنند. بنابراین بسیار مهم است که دستگاه دارای چند غلطک میانی و جانبی باشد. برخی بر این باورند که دمای محیط می‌تواند بر روی عملیات خم کاری و فرم دهی ورق ها تاثیر گذار باشد. این باور کاملا اشتباه است. دمای محیط تاثیری بر فرایند رول کاری ورق ندارد. اما اغلب توصیه می شود برای اینکه رنگ خطوط خمشی ایجاد شده روی ورق دچار ترک نشود، قبل از شروع عملیات رول کاری بر روی ورق، آن را تحت حرارت مشخصی قرار دهند.

نکات مهم در تولید رول ورق

در فرایند رول کاری ورق لازم است تولید کنندگان به برخی نکات توجه داشته باشند. این نکات به شرح زیر هستند:
زاویه ای که برای خطوط خمش در نظر گرفته می‌ شود می‌تواند قائم باشد. 
خطوط خمشی ایجاد شده معمولاً مستقیم نیستند. اما در صورتی که این اتفاق رخ دهد کاملاً عمدی و برنامه ریزی شده است.
خطوط خمشی می توانند همیشه موازی نباشند. این موضوع نیز کاملاً به درخواست و سفارش مشتریان بستگی دارد.
رول ورق بیشتر در قسمت های خمشی دچار کاهش ضخامت می شود.
در تولید رول ورق لازم است حتماً به  اندازه و سایز قالب هایی که استفاده می شوند توجه ویژه داشت.
برای ورق هایی که لحیم کاری شده اند و یا آنیلینگ یا بریزینگ هستند، لازم است دما افزایش پیدا کند.
همانطور که در بخش های قبل اشاره شد، فرم دهی و رولکاری ورق به روش های مختلفی انجام می شود که در ادامه با این روش ها به طور مجزا آشنا می شویم.

رولکاری گرم ورق

معمولاً برای تولید رول ورق با ضخامت های بالا از روش رولکاری گرم استفاده می شود. همانطور که تا حدودی از نام این نوع روش پیداست، برای تبدیل کردن ورق به شکل و فرم دلخواه دمای آن را تا حد مشخصی افزایش می دهند. افزایش دما تا  جایی ادامه پیدا می کند که ورق به شکل مورد نظر در آید. معمولاً کاربرد ورق هایی که به این روش تولید می شوند نسبت به رولکاری سرد که در ادامه با آن آشنا می شویم کمتر است. از همین رو این روش محبوبیت کمتری نیز در میان مصرف کنندگان ورق فولادی دارد.  
نکته مهمی که در خصوص رولکاری گرم ورق وجود دارد این است که تولیدکنندگان برای فرم دهی و شکل دهی به ورق می بایست دقت زیادی در تنظیم دمای آن داشته باشند. کاهش یا افزایش بیش از حد دما می تواند باعث افت کیفیت محصول شده و در مواردی نیز به آن آسیب وارد کند. از آنجایی که روش نورد گرم در تولید رول ورق بسیار حساس است، تنها برخی از کارخانجات خاص و حرفه‌ای اقدام به استفاده از این روش می کنند.

رولکاری سرد ورق

روش رولکاری سرد بیشتر برای ورق هایی کاربرد دارد که از میزان ضخامت کمتری برخوردار هستند. در این روش برخلاف رولکاری گرم، نیازی به افزایش بیش از حد دمای ورق نیست. از آن جایی که ورق ها ضخامت کمتری دارند، معمولاً عملیات رولکاری و فرمدهی محصولات آسان تر و سریع تر انجام می شود. به این دلیل که رول ورق تولید شده نازک و بسیار سبک است و معمولاً میزان تقاضا برای عرضه آن بالا است.

کاربردهای رول ورق

رول ورق تولید شده در مدل های گوناگونی به بازار عرضه می شود. هر کدام از انواع رول ورق با توجه به ویژگی های ساخت و مشخصاتی که دارد، دارای کاربردهای گسترده و گوناگونی در صنایع است. اگر بخواهیم به طور کلی در مورد کاربردهای رول ورق صحبت کنیم، می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

کاربرد در ساخت درب و پنجره. اگر دقت کرده باشید از انواع رول ورق برای ساخت درب پارکینگ، درب مغازه و... استفاده می‌ شود.
برای ساخت انواع حصار و فنس در زمین های محافظت شده و زمین های کشاورزی می توان از انواع رول ورق استفاده کرد.
کاربرد برای ساخت نیمکت های فلزی
برای ساخت قطعات رایانه
کاربرد در صنایع برق و الکترونیک
کار در صنعت کشتی سازی
کاربرد در صنایع مس
کاربرد در صنعت ساختمان سازی
کاربرد در صنایع راه آهن
کاربرد گسترده در صنایع فولاد سازی و...

قیمت رول ورق

 قیمت رول ورق در بازار داخلی بسیار متغیر و نوسانی است. این محصولات از نظر مشخصات ظاهری و سطح کیفی تنوع بسیار بالایی دارند و همین تنوع می تواند عاملی برای تفاوت قیمت محصولات باشد. به طور کلی از عوامل موثر بر قیمت رول ورق می توان به موارد زیر اشاره کرد:

قیمت فلز خام که اصلی ترین متریال برای ساخت ورق فولادی است.
میزان ضخامت، عرض، طول و به طور کل ابعاد رول ورق
وزن هر رول ورق
برند تولید کننده رول ورق. به هر میزان که برند تولید کننده از اعتبار بیشتری برخوردار باشد، قطعاً محصولات با کیفیت بالاتری در اختیار مصرف کنندگان قرار می گیرند. به میزانی که کیفیت محصول افزایش پیدا کند قاعدتاً قیمت آن نیز کمی بیشتر خواهد شد.
وجود واسطه ها در امر خرید و فروش محصولات
هزینه های مربوط به نگهداری، حمل و نقل و ارسال محصولات و...

  • نفت و گاز پتروشیمی
  • صنایع فولاد سازی
  • صنایع مس
  • کشتی سازی
  • ساختمان و معماری

رول ورق، تکنیک خمکاری برای انواع ورق با عرض و ضخامت بالا می باشد. رول پلیت توسط دستگاه های 3 یا 4 غلطکه و با حرکت طولی ورق توسط غلطک ها به جلو یا عقب و اعمال نیرو توسط علطک های میانی (سه غلطکه) یا غلطک های جانبی (چهار غلطکه) صورت می گیرد. خم های مختلف با کنترل فاصله و زاویه بین غلطک ها به دست می آید و با حرکت غلطک ها امکان کنترل خم فراهم می شود، در اسپاد صنعت ما دارای دستگاه های رولینگ چهار غلطکه با هندسه متغییر هستیم که می تواند طیف وسیعی از نیاز ها را پوشش دهد.

تجربه اسپاد صنعت 
اسپاد صنعت خدمات رول ورق را از سال 1380 آغاز کرده است که تاکنون توانسته بهترین خدمات را برای انواع پروژه ها ارائه دهد.
  
دامنه تولید 
اسپاد صنعت  خدمات رول ورق را در 2 سالن به مساحت 3000 منر مربع و با 4 جرثقیل سقفی (ظرفیت بلند کردن قطعه تا 40 تن) ارائه می دهد.
اسپاد صنعت با در اختیار داشتن دستگاهای  رول ورق چهارغلطکه در سایزهای مختلف توانایی رول ورق تا عرض 3500 میلی متر و ضخامت 60 میلی متر ( بصورت استوانه و مخروط ) و عرض کمتر تا ضخامت 90 میلی متر را امکان پذیر می باشد. 

  
توانایی انجام رولینگ بر روی پلیت با مشخصات زیر:
• Carbon steels including A516GR.70/17MN4/A283/ST37/ST52 S275, 430B, P265GH, S355  
• Copper 
• Duplex & Super Duplex Steels 2205, S31803 
• High Chrome molly material 
• Stainless steels 304,304L/316,316L/321  
• Specialist steels Hastelloy & Inconel
در صورت نیاز مشتری، متریال توسط تامین کنندگان مورد تایید ما تهیه می شود. تمام متریال دارای Certified  با گواهی کارخانه هستند و تامین کنندگان  آزمون های مربوط شامل Impact Test, Strain Ageing Test and Through Thickness Test بر روی مواد ارائه می دهند.